czwartek, 9 października 2014

Mały słodki sekret odżywiania




Niezwykłą rzeczą w świecie odżywiania i utrzymywania sylwetki w dobrym stanie jest to jak wiele osób jest zaangażowanych w ten ruch. Niewiele osób jest interesuje się tematami takimi jak: kultura, historia, botanika jednak każdy z nas posiada ciało i każdy, w mniejszym bądź większym stopniu chce o nie dbać. Tak duże zaangażowanie społeczeństwa sprawia, że na pęczki mamy ekspertów od odżywiania, rzucających na lewo i prawo swoje rekomendacje i magiczne… sekrety… Jedz pikantne przyprawy, nie jedz węglowodanów wieczorem, jedz produkt X, nie jedz produktu Y… To są sekrety, rzeczy ukryte nawet przed uważnymi oczami, a przeczytać o nich można tylko na… 99% stronach związanych z tematyką fitness i zdrowia. Istnieją jednak sekrety o których nie każdy wie, lub po prostu zapomniał...




…względnie nieistotne, tak małe że często się ich nie dostrzega. Wzgardzone i odesłane na wieczną tułaczkę do kraju fastfoodów… SŁODZIKI !
Słodziki są bardzo kontrowersyjnym tematem w dzisiejszym świecie, niektórzy ludzie uznają je za drugą najlepszą rzecz, zaraz za wszystkimi rzeczami, jakie można ściągnąć za darmo z internetu. Inni uznają je za jądro całego zła na ziemi i preferują spożywanie zwykłego cukru.
Bezkaloryczne słodziki zostały opracowane w celu zastąpienia cukru wszechobecnego w naszych dietach, który przyczyniał się do całkowitego spożycia kalorii i rosnącego odsetku osób z nadwagą i otyłością. Obydwa te stany są natomiast związane ze zwiększoną zachorowalnością na choroby układy krążenia, nadciśnienie, cukrzycę i pewne odmiany raka. [1]. Wprowadzenie bezkalorycznych słodzików jako zamiennika cukru powinno pomóc obniżyć ilość dostarczanych kalorii, obniżyć masę ciała i w rezultacie poprawić zdrowie i samopoczucie, jednak nie mogłoby to być takie proste. Różne badania i doświadczenia ludzkie wiążą użytkowanie słodzików z całą paletą chorób, od bólów głowy po różne odmiany raka. W przeszłości ich użytek był niejednokrotnie banowany przez rządy, tylko po to by zostać ponownie przywróconym. Chcemy ich używać bo wniosą trochę słodkości i odmiany do naszej diety, ale nie wiemy co na to powie nasz lekarz za 20 lat.
Rzeczą, którą warto odnotować jest fakt, że istnieją różne typy substancji które można zakwalifikować jako słodziki, należą do nich: Acesulfame-K, Sacharyna, Neotam, sukraloza i Aspratam, i prawdę powiedziawszy, wiele innych… J Wszystkie różnią się w niewielkim stopniu jeśli chodzi o budowę i funkcję. Jednak w tym artykule skupię się na tym który jest najbardziej znany opinii publicznej: Aspartamowi ! Czasem wspominając tylko o niektórych innych.

1.    BUDOWA

Cząsteczka aspartamu składa się z 2 aminokwasów – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego – połączonych z metanolem. Obydwa te aminokwasy występują naturalnie w żywności, jako cząstki budulcowe białka. Metanol występuje także naturalnie w żywności, choćby w owocach, jest także produkowany w procesie trawienia innych składników żywieniowych. [2] Jako że budulcem tego słodzika są aminokwasy, to jego gęstość kaloryczna wynosi 4kcal/g, dokładnie tyle samo co cukru, jednak jako że jest on 180 razy słodszy od cukru to ilości wykorzystywane w produktach są minimalne, a ilość kalorii pomijalna. Fakt występowania tych aminokwasów w takiej kombinacji, nie stwarza większych problemów, bowiem w przewodzie pokarmowym aminokwasy te są rozdzielane w procesie zwanym deaminacją. To samo dzieje się po spożyciu białek, długie łańcuchy aminokwasów są rozbijane na pojedyncze cegiełki. W dużym uproszczeniu więc można by powiedzieć że aspartam to bardzo skrócona, prymitywna forma białka.

2.    GŁÓD

Wiele ludzi wiąże konsumpcję słodzików ze natężonym uczuciem głodu i mniejszym nasyceniem. Co ma dużo sensu, w końcu po zjedzeniu łyżki cukru, pomimo tego że dostarczyliśmy organizmowi jakichś kalorii, które powinny dać nam energii i nas napełnić, mamy mokre sny o pływaniu w rzece czekolady. Częściowo przyczynia się do tego właśnie słodki smak. Idąc tym tropem myślenia, Aspartam i towarzysze, powinni poradzić sobie nawet gorzej z zadaniem nasycenia ludzkiego organizmu, jako że nie dostarczają żadnych kalorii. Spójrzmy więc na badania i naukę z tym związaną:
  • Szczury, przy podaniu sacharyny, zwiększają ilość spożywanego jedzenia. [3]
  • Ludzie odnotowują większy głód po wypiciu napoi składających się z aspartamu, sacharyny i acesulafamu-K [4, 5]
  • Spożycie przed posiłkiem stewii, aspartamu lub cukru zapewnia podobne nasycenie. [6]
  • Zwiększone uczucie głodu nie jest obecne, kiedy dawkę słodziku połączymy z innym źródłem energii, które dostarczy także objętości jedzenia. [7, 8]
  • Spożycie glukozy powoduje znaczne obniżenie sygnałów wysyłanych przez część mózgu znaną jako podwzgórze. Efekt ten nie jest zauważalny przy spożywaniu wody, aspartamu, czy maltodekstryny. [15]
Powyższe badania wskazują na to że efekt jaki spożycie słodzików będzie miało na nasz głód jest w dużym stopniu zależne od kontekstu. Wypicie napoju typu „light” lub „zero” bez żadnej podstawy kalorycznej w postaci posiłku, może podsycić uczucie głodu. Jeśli jednak zdecydujemy się popić naszego kurczaka z ryżem, puszką zimnego napoju bezkalorycznego, to nic poważnego nie powinno się przydarzyć w ciągu następnych kilku godzin.

3.    ILOŚĆ SPOŻYWANYCH KALORII
Jako że badania nie wskazują jednoznacznie na zależność pomiędzy spożyciem bezkalorycznych słodzików a głodem, ciężko jest wysnuć jednolitą teorię na temat ich wpływu na całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia.
  • ·        W badaniu, w którym uczestnicy pili albo 4 puszki napoju słodzonego cukrem, albo 4 puszki napoju słodzonego słodzikami dziennie, oraz grupa kontrolna nie spożywająca żadnych z tych napojów, badanie trwało 3 tygodnie. Grupa, która spożywała napoje z dodatkiem bezkalorycznych słodzików wykazywała najniższe spożycie kalorii. Interesującym faktem jest że obecność w diecie zarówno napojów kalorycznych jak i bezkalorycznych pomogła obniżyć ilość kalorii pochodzących z reszty diety w takim samym stopniu ! Oczywiście jednak uczestnicy spożywający tradycyjne napoje słodzone, dostarczali codziennie dodatkowo 530 kcal pochodzących z syropu glukozowo-fruktozowego. [9] Oto jak prezentował się rozkład spożywanych kalorii w każdej z grup, wśród mężczyzn:
  • Inne badania pokazują podobne wyniki. [10, 11, 12]
  • Spożycie słodzików może także zaspokajać naszą potrzebę na spożycie słodkich produktów. Osoby zamieniające spożycie kalorycznych napojów na napoje dietetyczne, w porównaniu do osób zamieniających spożycie kalorycznych napojów na wodę. Pierwsza grupa odnotowuje niższe spożycie deserów i produktów słodkich, natomiast grupa spożywająca wodę zwiększyła spożycie owoców i warzyw. [14]
Wszystko wskazuje na to że luka energetyczna jaką zapewniają bezkaloryczne słodziki, w przeciwieństwie do cukru, nie jest kompensowana przez organizm. Jest to dobry sygnał, oznacza bowiem że po spożyciu napoju z dodatkiem bezkalorycznego słodzika, nie będziemy czuli potrzeby by dostarczyć tej energii jaką dostarczyłyby klasyczne napoje słodzone cukrem. Brak efektu kompensacji może prowadzić do tworzenia deficytu kalorycznego netto, pod koniec dnia i być może także w długim okresie czasu.


4.    KONTROLA WAGI
Prawa termodynamiki wskazują na to że deficyt energetyczny, który jest potencjalnie łatwiej osiąganlny z wykorzystaniem słodzików, powinien pozwolić na lepsze kontrolowanie wagi a nawet redukcję masy ciała.
  • Zamiana cukru na rzecz słodzików bezkalorycznych przyczynia się, w małym stopniu, do redukcji masy ciała, BMI, tkanki tłuszczowej i obwodu brzucha. [13, 10]
  • Normalny program ukierunkowany na utratę masy ciała, pokazuje podobne wyniki niezależnie od tego czy aspartam jest obecny w diecie czy nie. Jednakże, po okresie odchudzania, kiedy celem jest utrzymanie wagi, grupa spożywająca aspartam odnotowuje wolniejsze przybieranie na masie. [16]
  • Badania obserwacyjne pokazują korelację pomiędzy spożyciem napojów z dodatkiem słodzików a zwiększoną masą ciała, cukrzycą i zespołem metabolicznym. [17, 18] Jednak tego typu badania pokazują jedynie, że wśród danej populacji, konsumpcja napojów ze słodzikami była powiązana z tymi syndromami, nie koniecznie musi tutaj występować ciąg przyczynowo-skutkowy. Dane te wskazują na ciekawą zależność, oraz trendy żywieniowe formujące się wśród konsumentów. Jak zauważają autorzy badań, ludzie często decydują się wykorzystywać słodziki, jako wymówkę dla słabych wyborów żywieniowych w pozostałej części dnia. Być może będzie to zaskakujące ale zdanie „poproszę 2 powiększone zestawy i Colę light bo jestem na diecie” niektórzy wypowiadają z pełną powagą na twarzy. Warto też zauważyć że te badania pokazują realne trendy społeczne (wśród jakiejś zamkniętej populacji) i niestety przeczą wyżej przytoczonym badaniom interwencyjnym wskazującym na to że obecność aspartamu może prowadzić do obniżenia zawartości deserów w diecie.
  • Zamiana napojów słodzonych cukrem na rzecz tych słodzonych słodzikami bezkalorycznymi przyczynia się do obniżenia wagi i akumulacji tłuszczu u dzieci w wieku 4-11 lat. [19]
Większość danych wskazuje na to że słodziki pomagają w kontrolowaniu wagi, szczególnie kiedy zostaną wprowadzone jako zamiennik zwykłych napojów, co jest zgodne z wnioskami wyciągniętymi na temat ich wpływu na spożycie kalorii.
Jednakże ich skutek na nas jest w dużym stopniu zależny od kontekstu. W diecie w której większość pokarmów pochodzi z rąk ekspedientki pracującej na 2 zmiany w McDonaldzie, nawet spożywanie ich na bieżni nam nie pomoże, nie liczcie więc że słodziki w magiczny sposób wam pomogą. Jednak w „dobrej”, zbilansowanej diecie, mogą okazać się nie tylko nieszkodliwe, ale nawet pomocne !
5.    ZDROWIE

Sam fakt, że konsumpcja słodzików pomaga obniżyć ilość spożywanych kalorii i masę ciała, powinno przyczyniać się do obniżonego ryzyka otyłości, nadwagi i chorób z nimi związanych. [1] Jednakże, istnieje wiele teorii na temat związku spożycia słodzików i zwiększonej zachorowalności, nawet na choroby takie jak rak. Dodatkowo wiele osób doświadcza różnych negatywnych efektów po bezpośrednim spożyciu owych środków.
Nie owijajmy jednak dłużej w bawełnę, wiem, że w momencie, gdy przeczytałeś o zawartości metanolu w aspartamie twój pajęczy zmysł zaczął dzwonić na alarm. Przecież to właśnie metanol jest odpowiedzialny za szereg negatywnych skutków związanych z nadużyciem alkoholu ! Jednak ilość metanolu w aspartamie jest nikła i żaden człowiek zapewne nie byłby w stanie spożyć tyle żeby doświadczyć skutków zatrucia metanolem. Prawdę powiedziawszy, owoce, a szczególnie soki owocowe zawierają dużo więcej metanolu. [2] Jednak by zwiększyć koncentrację metanolu do toksycznych poziomów pijąc sok z jabłek, należałoby wypić od 100 do 1000 litrów tego napoju, na raz [2] – co, umówmy się, jest absurdalne.
Pozostałe składniki aspartamu – Fenyloalanina i kwas asparagininowy to 2 aminokwasy naturalnie występujące w białku które spożywamy. Same w sobie nie są więc składnikami żywności którymi powinniśmy się przejmować, ich koncentracja w krwiobiegu nie będzie podniesiona do znacznych poziomów, z racji bardzo niskich ilości aspartamu jakie są używane do słodzenia żywności. Sekwencja połączenia i fakt że aminokwasy te występują w formie jednej cząsteczki także nie powinno wznosić alarmów – połączenia peptydowe łączące te aminokwasy są rozrywane przez soki trawienne w procesie trawienia.
Istnieje jednak grupa ludzi którzy powinni wystrzegać się produktów zawierających aspartam (i nie tylko), są to osoby którzy posiadają chorobę genetyczną zwaną fenyloketonurią – ich ciało nie radzi sobie dobrze z aminokwasem fenyloalaniną i nawet dawki obecne w aspartamie mogą okazać się toksyczne. [2]
Chciałbym podkreślić że literatura dotycząca wpływu bezkalorycznych słodzików na zdrowie jest bardzo obszerna, bardzo wiele jest też zarzutów, w tym artykule wspomnę tylko o tych najważniejszych problemach i faktach:
  • Aspartam nie podnosi poziomu insuliny [15, 20, 21]
  • Diety zasobne w energię tworzą odporność organizmu na hormony insulinę i leptynę. [22] Jako że słodziki nie dostarczają energii, potencjalnie pomagają w zapobieganiu temu stanowi.
  • Połaczenie Aspartamu i Acesulfamu-K, nie wykazało żadnych zmian w szpiku kostnym szczurów, wskazując na to że połączenie to nie jest szkodliwe dla DNA. (nawet w bardzo dużych dawkach rzędu 350mg/kg oraz 150mg/kg, odpowiednio) [23]
  • Cola bezcukrowa nie wpływa na tworzenie się kamieni nerkowych.[24]
  • Napoje zawierające bezkaloryczne słodziki mogą się przyczyniać do pogłębienia próchnicy oraz zakwaszenia organizmu. [25, 26]
  • Xylitol z drugiej strony nie stymuluje pogarszania się stanu uzębienia. [27]
  • Zaobserwowano występowanie guzów na płucach w jednym z badań przeprowadzanych na szczurach. Badanie posiada jednak dużą wadę, zwiększona występowalność guzów była zaobserwowana u samic które otrzymywały największe dawki Acesulfamu-K, wyniki te były najprawdopodobniej konsekwencją chorób układu oddechowego, przez co badanie posiada niską wiarygodność. [2] Późniejsze badania nie znalazły powiązania pomiędzy acesulfamem-K, a guzami płucnymi.
  • Nieliczne badania na myszach sugerują że aspartam, nawet w niskich dawkach, może powodować raka. [28, 29]  (Rezultaty tych eksperymentów wskazują na to, że aspartam ma właściwości kancerogenne dla ludzi, nawet przy dziennych dawkach w wysokości 20mg/kg, dużo mniej niż akceptowalna dzienna ilość) Istnieje jednak szeroka krytyka owych testów. Po pierwsze badania były kontynuowane do momentu aż do wszystkie zwierzęta umarły śmiercią naturalną (około 3 lat). W standardowych badaniach kancerogennych, zwierzęta zostają uśmiercone pod koniec 2 letniego okresu testowego. Chociaż warunki tych badań mogą być bardziej realistyczne względem zastosowania słodzików wśród społeczeństwa, to posiadają tą wadę, że schorzenia obecne u starych zwierząt mogły mieć wpływ na wyniki, co uniemożliwia wyciąganie jednoznacznych wniosków. Kolejnym komplikującym aspektem jest fakt że badacze nie stosowali się do przyjętej procedury zakładającej by to niezależni naukowcy dokonali przeglądu wyników przed publikacją. Wyniki tego badania są także sprzeczne z rezultatami innych testów sprawdzających właściwości kancerogenne aspartamu, przeprowadzanymi według standardowych protokołów. [30] Dodatkowym problemem jest uzasadnienie otrzymanych wyników, naukowcy przypisują je obecności metanolu w tym konkretnym słodziku. Koncepcja ta jest jednak trudna do zaakceptowania, biorąc pod uwagę że duże ilośći owoców w diecie – które, przypominam, zawierają nawet więcej metanolu – związane są z obniżonym, nie podwyższonym ryzykiem zachorowań na raka.[31, 32]
  • Wczesne badania z wykorzystaniem sacharyny znalazły związek pomiędzy spożywaniem tej substancji, a zwiększonym ryzykiem raka pęcherza u szczurów. [33] Te i inne badania przyczyniły się do okresowego zabronienia używania sacharyny w produktach spożywczych. Dopiero po latach owe badania były podważone, zwracając uwagę na bardzo duże dawki sacharyny jakie otrzymywały szczury – odpowiednik konsumpcji setek napojów typu light/zero dla ludzi, dziennie, każdego dnia, do końca życia. Rezultaty te wynikają także z różnic w fizjologii pęcherza szczurów i ludzi. [34] Najlepiej jednak podsumowują to słowa Alana Aragona:



  • Badania obserwacyjne wskazują na brak korelacji pomiędzy spożyciem sacharyny i cyklymianianu (też słodzik) a zwiększonym ryzykiem raka pęcherza.
  • Aspartam jest bezpieczny dla dorosłych [35]
  • Aspartam jest równie dobrze metabolizowany u 1-latków jak i u dorosłych (dawki nawet 2-krotnie przekraczające dozwolone dzienne spożycie) [36, 37]
  • Aspartam jest bezpieczny dla osób starszych [38]
  • Aspartam podany nawet w dawkach 5-krotnie przewyższających dopuszczalne dzienne spożycie (200mg/kg, co dla 80 kg mężczyzny oznacza 88 puszek napoju typu light), w jednym posiłku, wciąż nie jest w stanie podnieść koncentracji składowych tego słodzika do toksycznych poziomów. [39]
Jak już wspominałem, istnieje wiele innych oskarżeń kierowanych w stronę bezkalorycznych słodzików, poczynając od problemów z koncentracją po chorobę alzhaimera. To nie jest książka i nie będę odnosił się do każdego zarzutu. Zasadniczą kwestią jest to że słodziki są bezpieczne. Kontrowersje wywodzą się ze starych, niepoprawnie przeprowadzonych badań, które prowadziły nawet do chwilowego wycofania tych środków z rynku. Użytek aspartamu i innych słodzików jest zatwierdzony przez wiele organizacji dbających o jedzenie które ląduje na sklepowych półkach. European food safety authority, dozwolone dzienne spożycie aspartamu wyznacza na poziomie 40mg/kg dziennie. Co dla mężczyzny ważącego 80kg oznacza 3200mg, puszka napoju zawiera średnio 180mg, przekłada się to na 17 puszek dziennie ! Jedyne negatywne efekty jakich można się doszukiwać związane są z deregulacją gospodarki kwasowo-zasadowej oraz związanych z tym stanu uzębienia i kości, wciąż jednak, cukier zdaje się mieć dużo gorsze efekty niż aspartam.

6.    A MOŻE CHOCIAŻ… ?

Istnieje zbiór badań i problemów które ciężko przyporządkować bezpośrednio do jednego z poprzednich działów, a są to tematy które są często wykorzystywane do siania strachu wśród ludzi i napędzania popytu na droższe alternatywy.
  •  Sacharyna ma wpływ na zwiększenie się ilości komórek tłuszczowych. [40] Przy bliższej inspekcji widzimy jednak, że badanie wykonywane było in vitro (na komórkach w izolacji), nie ma potwierdzenia że zaaplikowanie doustnie, wywołuje podobny efekt. Ba ! Wiemy że podaż słodzików in vitro (w komórkach), nie wywołuje tych samych efektów in vivo (W całym organizmie człowieka) [41]
  •  Spożywanie napojów słodzonych cukrem i słodzikami stymuluje różne części mózgu, jednakże osoby które regularnie spożywają słodziki wykazują zmiany w tym jak ich mózg reaguje na słodki smak, w rezultacie takie osobniki inaczej postrzegają słodki smak. [42] Pytanie brzmi, jakie przełożenie ma to na wybory żywieniowe w długim okresie czasu ?
  • W niedawno opublikowanym badaniu podawanie myszom sacharyny wykazało zmniejszoną wrażliwość na glukozę, czemu towarzyszyły zmiany w szczepach bakterii przewodu pokarmowego. Badanie zostało powtórzone u ludzi, jednak tylko 4 z 7 osób wykazało podobne zmiany co u myszy, co czyni badanie niejednoznacznym i jak twierdzą badacze, wymagane są dalsze badania w tym temacie. Ekperyment ten nie uwzględniał także zmian w masie ciała, które powinny towarzyszyć zmianom w tolerancji glukozy. [43]

PODSUMOWANIE

Na podstawie powyżej przytoczonych badań, ciężko jest mi uwierzyć by bezkaloryczne słodziki były uosobienie szatana za które wiele osób je uważa. Jeśli już chcesz je nękać, to przynajmniej nie skupiaj się na aspartamie, biedak zebrał już tyle negatywnych komentarzy że nie dziwne, że wzbiera się w nim gorycz w postaci metanolu.
Słodziki mogą stymulować głód, jednak pod warunkiem że spożywane są w nieobecności innego pożywienia dostarczającego kalorii i objętości w naszym żołądku. W kontekście całej diety, mogą obniżyć całkowitą ilość spożywanych kalorii i w rezultacie pomóc w kontroli masy ciała. Oczywiście nie jest to magiczna kapsułka której spożycie pozwala zamienić frytki w fasolę a hamburgery w kurczaka z ryżem. Nie róbcie z nich wymówki by napychać się śmieciowym, gęstym kalorycznie jedzeniem.
Korzystanie z tych dodatków nie powinno wprowadzać żadnych poważnych komplikacji zdrowotnych, są one zatwierdzone przez różne organizacje odpowiedzialne za bezpieczeństwo jedzenia na całym świecie i nie ma żadnych poważnych dowodów łączących je z ubytkami zdrowotnymi. Wyrobiły one sobie złą reputację z powodu niepoprawnie przeprowadzonych testów w przeszłości. Ciężko jest je także reklamować z racji na fakt że nie rosną one na drzewach, w przeciwieństwie do stewii. A naturalnie, wszystko to co powstało naturalnie jest zdrowe i dobre, prawda Panie muchomorze czerwony ?
Celem tego artykułu była jedynie edukacja ludzi. Nie promuję używania słodzików, korzystanie z dobrej wody mineralnej jest zapewne dużo lepszym wyborem. Jednakże, dzięki pewnej rzeczy zwanej wolnością, posiadasz przywilej podjęcia decyzji konsumenckiej, ja tylko chcę aby była to decyzja świadoma.











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz